Plasttråd smälts vid hög temperatur och ritas ut på en byggplatta där modellen byggs upp lager för lager. Modellerna får låg vikt men ändå stark hållfasthet. En mängd tillgängliga material i olika färger och med olika egenskaper öppnar upp för oändliga möjligheter.

  • Material i olika färger
  • Material med olika egenskaper
  • Låg vikt

 

Utskrifter med FDM/FFF-teknik
Vi skriver ut modeller med FDM teknik (Fused Deposition Modeling) eller FFF (Fused Filament Fabrication) som det också kallas. Det innebär att en plasttråd smälts och ritas ut på en platta där modellen byggs upp lager för lager. Fördelen med den här tekniken är att det finns en mängd olika plastmaterial att välja bland med olika egenskaper.

PLA
Termoplast baserad på stärkelse från majs eller sockerrör vilket gör den miljövänlig och biologiskt nedbrytbar. Finns i en mängd olika färger samt självlysande, semi-transparent mm.

ABS
Termoplast som är vanlig i plastprodukter i vår vardag. Finns i en mängd olika färger.

Trä
Träfiber blandat med PLA vilket ger en masonit- eller MDF-liknande känsla.

Silikon
Silikonliknande material som ger en väldigt flexibel och stark modell. Finns i vit, svart, röd, blå och rosa.

Nylon
Mycket starkt och flexibelt material som ger en väldigt tålig modell modell. Finns i semitransparent.

Övriga material
Det finns en mängd material med olika egenskaper till den här typen av utskrifts teknik som extremt flexibla material, självlysande material, transparenta material, keramikliknande material mm. Kontakta oss för mer information.

Materialets egenskaper
Med FDM smälts en plast tråd i ett munstycke som sen skriver ut ett lager i taget. Olika material kräver olika temperaturer, hastigheter och lagertjocklekar vilket kan påverka utskriftstiden och kvalitén beroende på vilken budget man har.

Beroende på hur viktig ytfinishen är kan man gå upp eller ner i lagertjocklek för att korta ner utskrifts tiden. FDM har också fördelen med att bestämma densitet och tjocklek på ytan på modellen. Insidan fylls med så kallade ”bikupor” med till exempel 25% plast och 75% luft.

Våra FDM 3d-skrivare kan skriva ut modeller som har 45 graders lutning utan att behöva använda stödmaterial. Så stor vikt läggs på hur modellen är orienterad vid utskrift för att minska antalet stöd vilket påverkar utskriftskostnaden.
Bild på material och genomskärning

Offertförfrågan
Skicka dina filer till oss med önskad storlek så skickar vi en offert till er. Pris beräknas på volym, före- och efterarbete.

Ditt namn: (obligatorisk)

Din e-post: (obligatorisk)

Telefonnummer: (obligatorisk)

OBS! Max storlek på fil är 95 MB!
Bifogad Fil: ( 3DS, WRL, OBJ, SKP, STL, DWG, STEP, FBX, PDF, JPG och PNG)

Ditt meddelande