3D-Produktion

3D-UTSKRIFTER MED FDM-TEKNIKEN

Plasttråd smälts vid hög temperatur och ritas ut på en byggplatta där modellen byggs upp lager för lager. Modellerna får låg vikt men ändå stark hållfasthet. En mängd tillgängliga material i olika färger och med olika egenskaper öppnar upp för oändliga möjligheter.

  • Material i olika färger
  • Material med olika egenskaper
  • Låg vikt
Begär offert

Utskrifter med FDM/FFF-teknik

Vi skriver ut modeller med FDM teknik (Fused Deposition Modeling) eller FFF (Fused Filament Fabrication) som det också kallas. Det innebär att en plasttråd smälts och ritas ut på en platta där modellen byggs upp lager för lager. Fördelen med den här tekniken är att det finns en mängd olika plastmaterial att välja bland med olika egenskaper.

Material

PLA
Termoplast baserad på stärkelse från majs eller sockerrör vilket gör den miljövänlig och biologiskt nedbrytbar. Finns i en mängd olika färger samt självlysande, semi-transparent mm.

HT-PLA
Ett liknande material som PLA men med högre slagtålighet och värmebeständighet än vanligt PLA.

ABS
Termoplast som är vanlig i plastprodukter i vår vardag. Finns i en mängd olika färger. ABS-plast kan efterbehandlas med aceton ångor vilket ger utskrivna 3d-modeller en slät och fin yta.

Trä (masonit)
Träfiber blandat med PLA vilket ger en masonit- eller MDF-liknande känsla.

Ninjaflex
Silikonliknande material som ger 3d-utskrifter väldigt hög elasticitet. Finns i varierande färger.

PETG
Detta är ett material som kombinerar fördelarna från både PLA och ABS. Materialet är starkt och slagtåligt men samtidigt till viss del flexibelt.

Övriga material
Det finns en mängd material med olika egenskaper till den här typen av utskrifts teknik som extremt flexibla material, självlysande material, transparenta material, keramikliknande material mm. Kontakta oss för mer information.

Materialets egenskaper

Med FDM smälts en plast tråd i ett munstycke som sen skriver ut ett lager i taget. Olika material kräver olika temperaturer, hastigheter och lagertjocklekar vilket kan påverka utskriftstiden och kvalitén beroende på vilken budget man har.

Beroende på hur viktig ytfinishen är kan man gå upp eller ner i lagertjocklek för att korta ner utskrifts tiden. FDM har också fördelen med att bestämma densitet och tjocklek på ytan på modellen. Insidan fylls med så kallade ”bikupor” med till exempel 25% plast och 75% luft.

Våra FDM 3d-skrivare kan skriva ut modeller som har 45 graders lutning utan att behöva använda stödmaterial. Så stor vikt läggs på hur modellen är orienterad vid utskrift för att minska antalet stöd vilket påverkar utskriftskostnaden.

SLA OCH DLP-TEKNIK

3D-UTSKRIFTER MED SLA OCH DLP-TEKNIKEN

Modellen skrivs ut lager för lager med en UV-laser eller UV-ljus som träffar en vätska som stelnar när den utsätts för stark UV-ljus. Med en lager tjocklek på så lågt som 0.025 mm går det utan problem skriva ut modeller med mycket hög detaljrikedom och slät finish.

  • Genomskinligt material
  • Material med olika egenskaper
  • Låg vikt
  • Hög upplösning på utskrifter
  • Släta ytor

Finns olika material att välja mellan med olika egenskaper.

Material

Clear
Ett semitransperent material som när man lackar det med klarlack blir helt genomskinligt.

Svart, grå, vit
Akrylplast som är vanlig i plastprodukter i vår vardag.

Olika färgkombinationer
Akrylplast som är vanlig i plastprodukter i vår vardag. Finns i en mängd olika färger som vi kan blanda ihop till enligt önskemål.

Tough
Ett mer stryktåligt material som tåls att böjas och friktion mellan varandra.

Materialets egenskaper

Modellen skrivs ut hängande upp och ner på en byggplatta som höjs upp ur en ljuskänslig vätska. Det innebär att det alltid behövs stödmaterial som modellen kan hänga i. Modellen sitter fast i stödmaterialet på punkter med 0.4 mm diameter vilket påverkar modellens yta mycket lite och går att slipa ner tills det blir helt jämt.

Eftersom modellen skrivs ut i en vätska som härdas så stängs det inte in någon luft mellan lagren. Detta skapar ett starkare band mellan lagren samt att dom genomskinliga materialen blir inte lika diffusa som med FDM-tekniken.

Det går att skriva ut modeller helt solida eller ihålig med minst 2 mm tjocka väggar.

Efterbehandling

EFTERBEHANDLING AV FYSISKA 3D-MODELLER

Förutom att vi kan skriva ut fysiska 3d-modeller i olika utskrifts tekniker så lägger vi även stort fokus på att göra efterbehandlingar på modellerna så att de bland annat ser verklighetstrogna ut.

Vi brukar först rita upp en modell i digital form som vi sedan skriver ut i önskat material, därefter limmar vi ihop olika delar på modellen om den är i större format. För att ytan ska bli slät så kan vi även sprayspackla och slipa ytan för att få en jämnare finish och när vi väl har spacklat och slipat tillräckligt så målar vi ytan med airbrush efter önskat utseende.

Kontakta oss
[Exempel på en mask som vi tog fram så att den liknade metall.]

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Kontakt